In gemeente Heerhugowaard is tussen 2014 en 2018 goed gebruik gemaakt van mogelijkheden voor Europese subsidie. Waar het nationaal gemiddelde op 60 euro per persoon uitkomt, kwam Heerhugowaard uit op 601 euro per inwoner. Dit blijkt uit onderzoek van European & Regional Affairs Consultants (ERAC). Het leverde 154 extra banen op. Alkmaar ontving 124 EU euro's per inwoner en Langedijk 67 euro. Dit leverde respectievelijk 330 en 39 banen op.

Qua banenwinst scoorde Alkmaar per euro dus het beste in het HAL-gebied, de gemeente ontwikkelt zich flink op het vlak van energie-innovatie in de Boekelermeer. Maar de winst is niet alleen in banen te drukken. Zo werd in het Waardse Altongebied, het grootste zonnewarmtepanelenveld van Nederland gebouwd, mede dankzij 3 miljoen euro's van de EU.

Het is allemaal echter 'peanuts' vergeleken met de koploper van Nederland. Wageningen scoort 4779 EU euro's per inwoner, vooral vanwege de universiteit natuurlijk, waar heel veel onderzoek wordt gedaan dat wereldwijd wordt toegepast. Delft staat op een verre tweede met 2679 euro p.p., wat 4242 banen in stand houdt.

Wie denkt dat Nederland miljarden meer naar de EU stuurt dan het terugkrijgt, dat is niet zo. In 2017 was het bedrag 4 miljard euro, gebaseerd op het Bruto Nationaal Inkomen en btw-inkomsten, maar het Rijk heeft toen 600 miljoen korting kunnen regelen. Daar tegenover staat dat ons land 2,4 miljard aan subsidies ontvangt. Netto betaalt Nederland dus 1 miljard euro aan de EU.
Bekeken: 2215x