Sinds kort is het monumentale pand Wittenburg aan de Noordervaart verkocht onder voorbehoud. Het voormalige gemeentehuis van Schermer, dat een provinciale monumentenstatus geniet, is door een professionele partij uit de ouderenzorg voorlopig aangekocht. "Deze partij wil het verbouwen tot woonzorgcomplex voor ouderen," laat Erfgoedstichting Adapt weten.

Het is aan het college om te oordelen of herbestemming van het pand nodig is. De huidige bestemming is maatschappelijk. "Een woonzorgcomplex lijkt niet te passen binnen de term 'maatschappelijke voorzieningen' waarover het bestemmingsplan spreekt, " zegt André Bakker van Adapt.

Inmiddels heeft de aanstaande koper een principeverzoek ingediend bij de gemeente. "We gaan nu kijken wat wel en wat niet mag en dan gaat het richting college, maar dat is pas na de vakantie", zegt de woordvoerder van de gemeente.

De erfgoedstichting heeft volgens Bakker geen moeite met een nieuwe bestemming voor het statige pand. "Adapt erkent dat het soms nodig is om een pand aan te passen aan nieuwe tijden, gebruikers en functies. Leegstand is achteruitgang."

Vorig jaar besloot pandeigenaar en ondernemer Joop Punt de handdoek in de ring te gooien om de Wittenburg te verbouwen tot kantoorpand. Punt wilde er zijn vastgoedbedrijf in vestigen, maar zijn verbouwingsplan strandde keer op keer bij de welstandscommissie. Het college nam het advies van de commissie over en keurde het bouwplan af. Punt zette het pand vorig jaar weer in de verkoop.
Pin It
Bekeken: 3198x
https://ee.itk.ac.id/data/