Dat de Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Alkmaarse Grote Kerk een bijzondere orgel is weten veel Alkmaarders al. Nu weet heel Nederland het ook; donderdag publiceerde Volkskrant de Nederlandse Orgel Top 15. Alkmaars trots staat op de tweede plaats van "de orgels die je gehoord moet hebben".

De Volkskrant noemt 'onze' orgel een "klankkleurenwonder, de beste reden om de zeespiegelstijging tegen te gaan".

Volkskrantjournalist Merlijn Kerkhof heeft samen met kundige adviseurs wekenlang geluisterd naar orgels in het hele land en stelde deze top 15 samen. Met minimaal verschil kwam het hoofdorgel van de Martinikerk in Groningen op de eerste plaats terecht.

Kerkhof schrijft over het orgel in de Grote Kerk: "In de Alkmaarse Laurenskerk vindt u niet één, maar twee wereldberoemde orgels. In het koor staat het oudst bespeelbare instrument van Nederland, het Van Covelens-orgel uit 1511. Dat dit zo goed bewaard is gebleven, kwam doordat de kerkgangers in 1645 een nieuw speeltje kregen: een orgel gemaakt door Germer van Hagerbeer. Vanaf 1723 werd het uitgebreid door Franz Caspar Schnitger."

"Ook in de topdivisie springt het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel ertussenuit. Wat u hoort, is een melange van die traditionele 'Hollandse' orgelbouw (à la de Pieterskerk in Leiden) en de Noord-Duitse klankwereld (zoals Arp Schnitger die introduceerde). Dit is een klankkleurenwonder, de beste reden om de zeespiegelstijging tegen te gaan."

Regelmatig worden er gratis orgelconcerten gegeven in de Grote Kerk. Kijk hier voor het programma.
Pin It
Bekeken: 2625x
https://ee.itk.ac.id/data/