De voorbereiding van het EK Wielrennen in Alkmaar is onder de maat. Dat schrijft de Nederlandse Sportraad in een kritisch rapport. Volgens gemeente Alkmaar moet ongeveer een miljoen euro van de totale begroting van buitenaf komen en de Sportraad vreest dat dat niet meer gaat lukken. Omdat de gemeente alle risico's draagt, draait het zelf op voor eventuele tekorten.

Burgemeester Piet Bruinooge is echter nog steeds positief. "Het is een rapport dat al een aantal maanden geleden ingediend is", vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws. "Toen waren er ook veel meer onzekerheden dan nu. Nu zit je twee weken voor het evenement en kunnen we een aantal onzekerheden steeds afstrepen."

De gemeente krijgt 4,8 miljoen van de Sportraad. Een deel van de miljoen euro die verder nog nodig is, is volgens Bruinooge al zekergesteld. Hij weet even niet hoeveel precies, "maar de laatste beelden die ik daarvan gezien heb zien er goed uit".

Naast de financiële onzekerheid maakt de Raad zich erg zorgen over hoeveel mensen de wedstrijd gaan bekijken. Dat is afhankelijk van of er bekende renners meedoen met het EK, en daar is nu nog geen zekerheid over, stelt de Raad. Voorlopig is bekend dat de kersverse Tour-etappe winnaar Dylan Groenewegen zal deelnemen, net als Nederlands kampioene Lorena Wiebes.

Oorspronkelijk zou het EK in Frankrijk gehouden worden, maar dat ging niet door. Alkmaar kreeg het evenement vervolgens toegewezen, met maar zeer weinig voorbereidingstijd over. De Sportraad roemt de gemeente voor de durf die het heeft genomen. Volgens Bruinooge mag de nadruk daar wel wat meer op komen te liggen.

Kritiek komt onder andere van oppositiepartij Belangen Alkmaarse Samenleving. BAS sprak zich eerder al uit tegen het plan en maakt zich nog meer zorgen na het rapport van de Sportraad. "Ik denk dat er wel een stevig woordje gesproken wordt", vertelt fractievoorzitter Willem Peters. "Er kunnen flinke gevolgen komen."

Het EK loopt van 7 tot en met 11 augustus. Dan wordt duidelijk wie de rekening betaalt. "Dus samengeknepen billen tot we de resultaten zien", zegt Peters.
Pin It
Bekeken: 2290x
https://ee.itk.ac.id/data/