De Haarlemse politierechter heeft een 28-jarige vrouw uit Den Helder veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. In januari viel haar hond een vijfjarig meisje aan in een Alkmaars park. Het kind liep ernstige verwondingen op. De rechter oordeelde volgens mediapartner NH Nieuws dat de vrouw onachtzaam en onnadenkend was geweest met een 'risicohond'. Ze had de rottweiler moeten aanlijnen en muilkorven. De viervoeter had vorig jaar mei in de buurt ook al kinderen aangevallen.

Aanvankelijk had de vrouw niet door dat haar hond in de aanval was gegaan. "Ik weet niet wat er gebeurde, maar we zijn drie kwartier bezig geweest om de hond in bedwang te houden," vertelde ze aan de politierechter. De Helderse is bij het meisje gebleven om haar te beschermen, terwijl haar vriend en omstanders zware hond in bedwang probeerden te houden.

De 45 kilo zware hond brak drie keer los. De eerste keer sprong het dier alleen tegen het meisje op, de tweede keer greep de hond haar bij het haar, waardoor een deel van de hoofdhuid loskwam. De derde keer beet de hond het meisje in haar arm, en brak het op meerdere plekken. Pas toen de politie kwam, kon de hond worden ingerekend.

Na het eerdere incident had de vrouw meteen een gedragstherapeut ingeschakeld voor haar hond. Daaruit bleek niet dat het dier agressief was. Toch liet de bazin haar hond een tijd lang een muilkorf dragen. "Ik had op een gegeven moment voldoende vertrouwen om hem los te laten."

De ouders van het meisje waren niet bij de zitting. Zij lieten een slachtofferverklaring voorlezen: "Ons leven stond even stil. We beseffen dat het heel veel erger had kunnen aflopen. Onze dochter heeft veel nachtmerries. We kunnen niet meer naar het bos of het strand uit angst voor honden." Het meisje is nog herstellende van de aanval en moet nog een keer geopereerd worden.

De verdachte is hevig geëmotioneerd na de verklaring van de ouders. Zij heeft zelf ook verwondingen aan haar hand en arm opgelopen. Direct na de aanval heeft ze haar hond in laten slapen. Ze weet niet of ze ooit nog een hond zal nemen.
Bekeken: 3092x