Alkmaar Centraal


Elk jaar wordt in Alkmaar de Joost Zwagerman Lezing gehouden op 18 november, de geboortedag van de in 2015 overleden auteur. Een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar zal reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee. Dit jaar is dat de vermaarde Britse schrijver Julian Barnes. Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2019 uitgereikt.

Julian Barnes (1946) schrijft essays, romans, memoires en mengvormen daarvan. Grote bekendheid verwierf hij met Flaubert’s Parrot. Barnes is internationaal gelauwerd, onder andere met David Cohen Prize en de Oostenrijkse Staatsprijs voor literatuur. Voor de roman Sense of an Ending ontving hij in 2011 de prestigieuze Man Booker Prize voor fictie. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Zwagerman was een groot bewonderaar van Barnes.

Over fictie zegt de Britse auteur: "Fictie verklaart en verrijkt, meer dan enige andere vorm van schrijven, het leven. (…) Als het om de waarheid van het leven gaat, hebben romans ons het meest te vertellen: wat het is, hoe we het doen, waartoe het misschien dient, hoe we ervan genieten en het appreciëren, en hoe we het verliezen."

Voorafgaand aan de (Engels gesproken) lezing brengt vermaard harpiste Lavinia Meijer een gedicht van Joost Zwagerman ten gehore. Meijer werkt dikwijls samen internationale musici en verbindt beeldende kunst, literatuur en muziek in haar repertoire. (foto: Wikimedia / WanderingTrad)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl