Ze waren al in de Randstad te vinden, maar ook in Alkmaar zijn halsbandparkieten opgedoken. Dit schrijft Feyko Alkema op hvalkmaar.nl. De doorgaans felgroene papagaai-achtigen (er zijn ook blauwe) komen oorspronkelijk uit tropische gebieden ten zuiden van het Himalaya gebergte en een strook van Afrika net boven de evenaar, maar ze blijken in Nederland ook te gedijen. Er zijn er naar schatting inmiddels zo'n honderd in de kaasstad.

De halsbandparkiet zou volgens legende door de stuurman van Alexander de Grote 2300 jaar geleden als huisdier vanuit India naar Europa zijn meegenomen. Het meer gangbare verhaal is dat de komst veel recenter is. Wat betreft de Nederlandse populatie zouden ontsnapte of vrijgelaten vogels in de jaren '60 een bestaan met elkaar hebben opgebouwd, vooral in Amsterdam en Den Haag.

Halsbandparkieten kunnen niet goed tegen strenge winters, maar die hebben we hier niet meer en in de steden is het doorgaans nog eens net iets warmer. Ook kunnen ze nog wel eens genieten van wintervoer in tuinen. Sovon Vogelonderzoek Nederland schat dat de populatie tussen 1990 en 2015 steeg van 400 naar 12.000. Recentere cijfers zijn er niet.

Het is nog niet duidelijk wat de impact van de parkiet is op inheemse diersoorten, met name soorten die ook in boomholtes leven, zoals spechten en vleermuizen. Recent werd in Alkmaar wel een fikse ruzie tussen de groene vogeltjes en meeuwen waargenomen.

De immer groeiende populatie drijft enkele fruittelers in en om de Randstad nog wel eens tot wanhoop, temeer omdat schade aangericht door exoten niet wordt vergoed door het schadefonds. Een redelijk effectieve oplossing is overigens het inrichten van voederplekken met pijnboompitten nabij fruitbomen. De vogeltjes zijn gek op deze pitten. (foto: Wikimedia)
Pin It
Bekeken: 5870x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/