Sinds 25 juli kan er voor provinciale monumenten weer subsidie worden aangevraagd voor onderhoud en restauratie. Voor onderhoud is dit jaar 67.000 euro beschikbaar en voor restauratie 295.000 euro. Eigenaren van onder andere stolpboerderijen en woonkerken kunnen voor het eerst subsidie voor restauratie vragen. Eerder kwamen zij alleen in aanmerking voor een lening van het Nationaal Restauratiefonds. Gemeente Alkmaar kent vijftien provinciale monumenten, waaronder een stolpboerderij in Starnmeer.

Ook nieuw is dat grote onderhoudsprojecten van monumenten, zoals een kerk, in aanmerking komen voor subsidie als de kosten hoger dan 100.000 euro uitvallen. Zita Pels, gedeputeerde Cultuur: “Met deze wijzigingen maken we het voor eigenaren makkelijker om hun provinciale monumenten in topconditie te brengen of te houden. Dat is heel belangrijk voor de uitstraling van onze provincie. Typisch Noord-Hollandse stolpboerderijen bijvoorbeeld maken onze provincie zo uniek.”

Bij (provinciale) monumenten is onderhoud en restauratie vaak duurder, vanwege voorschriften, speciale materialen en ambachtelijke werkwijzen. Eigenaren kunnen subsidie ontvangen voor 50 procent van de totale onderhoudskosten die onder de subsidie vallen, tot aan 18.500 euro. Voor grote monumenten waar de kosten voor de monumentale onderdelen boven 100.000 euro liggen kan tot 40 procent van de kosten worden vergoed.

Twee derde van de provinciale monumenten in gemeente Alkmaar zijn elementen van de Westfriese Omringdijk en de Stelling van Amsterdam. Meer info op noord-holland.nl.
Bekeken: 2391x