Alkmaar Centraal


Speciaal voor het EK Wielrennen hingen de winkeliers van de Alkmaarse Huigbrouwerstraat 'hun' steegje een paar dagen geleden vol versieringen. Ze wilden de renners - die er vrijdag voor het eerst doorheen sjeesden - welkom heten, maar midden in de nacht werd er abrupt een streep door het initiatief getrokken; de decoraties moesten weg. "Echt jammer van de moeite!"

De boel "moest zo snel mogelijk weg vanwege het valrisico", en zo stond een clubje winkeliers om 02:00 uur vlaggen, oude fietsen, ballonnen en een spandoek naar beneden te halen. De volgende ochtend bleek pas dat direct actie ondernemen nou ook weer niet nodig was geweest.

Bernadette Boom wrijft de slaap nog uit haar ogen toen mediapartner NH Nieuws haar vrijdagochtend sprak. "Ik werd om 00:30 uur gebeld door Rein de Wit, hij is van belangenvereniging Alkmaars Bolwerk en beheert de verlichting en de kabels", vertelt de onderneemster. "Of we de versiering zo snel mogelijk weg wilden halen, want we hadden geen toestemming gevraagd en we zouden een groot probleem hebben als het zou vallen."

Bernadette, die 25 kilometer bij Alkmaar vandaan woont, schrok zich wezenloos en kwam meteen in actie. "Ik ben er naartoe gereden en we hebben alles midden in de nacht naar beneden gehaald. Nu ben ik echt heel moe en ik begrijp gewoon niet waarom hij niet om 09:00 uur vanochtend heeft gebeld. Je gaat toch 's nachts niet bellen!?"

Maar toen Rein de Wit er donderdagavond laat achterkwam dat er versiering boven de straat hing, wilde hij 'meteen schakelen'. "De winkeliers hebben geen toestemming gevraagd en de boel is niet gekeurd", legt hij uit. "Dan is het risico gewoon te groot. Het gaat morgen heel hard waaien en wat nou als zo'n metalen fiets naar beneden valt? Dan heb je verzekeringstechnisch echt een enorm probleem."

Hij vond het 06-nummer van Bernadette via internet en besloot te bellen. "Zij zetten zelf hun nummer daar neer, daar kies je voor. En ze belde mij zelf terug. Dus toen heb ik gezegd dat ik als beheerder wilde dat ze het zo snel mogelijk weg zouden halen. Ik heb niet gezegd dat dat meteen moest. Ook dat hebben ze zelf bepaald."

Bernadette en de andere winkeliers balen naast hun slaapgebrek vooral van het feit dat ze de versiering zelf twee dagen geleden op eigen initiatief hebben opgehangen. "Wij hebben er geld, tijd en moeite ingestoken. Dat het dan weg moet is gewoon heel jammer. En een ander tijdstip was fijn geweest."

Rein realiseert zich dat het wat onhandig was om midden in de nacht te bellen. "Maar ik wist ook dat je er in de ochtend niet meer bij kan, dan is alles afgezet. Dus ik moest het wel aan ze laten weten."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl