Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Het heeft wel wat weg van een scene uit een James Bond-film: beeldschermen worden nauwlettend in de gaten gehouden en alle verdachte bewegingen worden geregistreerd. Mediapartner NH Nieuws mocht bij uitzondering een kijkje nemen in het veiligheidscentrum van het EK Wielrennen in Alkmaar. Burgemeester Piet Bruinooge. "Veiligheid is een heel belangrijk aspect tijdens dit EK. We houden alles goed in de gaten zodat we de hulpdiensten kunnen aansturen."

Op de deur op de bovenste verdieping van het veiligheidscentrum staat met grote letters 'deze ruimte niet betreden'. Ook fotograferen is uit den boze. Maar voor NH Nieuws wordt een uitzondering gemaakt. Achter een zwart gordijn is het commandocentrum ingericht. Op de schermen wordt niet alleen de wielerwedstrijd gevolgd, ook wat er gebeurt in het zichtveld van zogenoemde burgemeestercamera's. "Niet filmen graag in verband met de privacy."

Bruinooge wordt nog even ingelicht over wat kleine probleempjes in de winkelstraat. Maar die worden al snel opgelost. "Het loopt tot nu toe fantastisch. De afgelopen twee dagen zijn fantastisch geweest. Vandaag begint het echte werk. Dat is best spannend. Na afloop van elke wedstrijd kijken we nog of we aan knoppen moeten draaien en of het anders moet. Nu hopen dat het weer nog mee gaat zitten. Maar dat hebben we niet in de hand."

Toch maakt de burgervader van Alkmaar zich niet al te veel zorgen over het onstuimige weer dat is voorspeld. Hij verwacht niet dat het parcours zal moeten worden aangepast. "Er is nog nooit een wielerwedstrijd niet doorgegaan omdat het waaide. De heroïek van het wielrennen wordt daarmee alleen maar groter. We hebben twee dagen mooi weer gehad, dit hoort ook bij Nederland."

Tussen alle veiligheidskwesties door heeft Bruinooge nog wel tijd om even naar de wedstrijd te kijken. In de vergaderruimte klapt hij als hij ziet dat Ilse Pluimers ervandoor gaat bij de wegwedstrijd voor junioren. "Het wordt nog lastig, er zit weinig power in", schat hij in. Maar als Pluimers toch als eerste over de finish komt, is hij blij. "Dit is toch genieten."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl