Alkmaar Centraal


Vrijdag was er voor Nederland opnieuw succes tijdens het EK Wielrennen in Alkmaar. Tijdens de 69 kilometer lange wegwedstrijd voor junioren-vrouwen scoorden Ilse Pluimers en Sofie van Rooijen een één-tweetje.  Ilse finishte in 1:44.14 uur en Sofie kwam 5 seconden later binnen, net voor de Française Kristina Nenadovic en de rest van het peloton. Bij de beloften-vrouwen pakte Lonneke Uneken brons tijdens een massasprint.

Pluimers en Van Rooijen - normaal ook ploeggenoten - voerden een bekende tactiek op: Pluimers ging in de aanval en Van Rooijen was klaar om het af te maken als de concurrentie het gat kon dichten. Pluimers bleef voorop en Van Rooijen rekende af met de rest.

"Ik mocht van de bondscoach tot de laatste ronde aanvallen, maar we hadden een punt afgesproken vanwaar we vol voor de kaart van Sofie zouden gaan", legde Pluimers uit. "Ik was niet gestart met het idee dat het zou lukken om hier Europees kampioene te worden. Het was mijn eerste grote toernooi en ik was best gespannen. Ook voelden de benen niet eens zo geweldig aan.

"Ik heb in het begin nooit omgekeken, maar later zag ik wel dat ze nog heel dichtbij waren. Op de Munnikenweg wist ik de voorsprong opnieuw uit te breiden en ook tot mijn eigen verbazing hield ik", blikt de kampioene terug. "Het is ongelofelijk dat ik hier als eerstejaars al een grote prijs weet te winnen en anderhalf jaar in die trui kan rijden. Als aanvalster wordt je normaal niet heel vaak beloond, maar ik heb het dit jaar ongelofelijk vaak kunnen afronden."

Van Rooijen toonde zich een sportieve tweede. Ze was vooral blij voor haar team- en landgenote. "Natuurlijk weet ik dat ik win als ze haar terug halen, maar ik gun het haar ook. Ze heeft er hier echt voor gereden. En het is mooi dat ze heel lang kan genieten van deze trui die ze hier verdiend heeft. En als land hebben we gewoon een sterke wedstrijd gereden. Dit was onze tactiek en die werkte."

Lonneke Uneken pakte brons tijdens in de 92 kilometer lange wegwedstrijd voor beloften-vrouwen. Uneken, de Italiaanse winnares Letizia Paternoster en de Poolse nummer twee Marta Lach kwamen alle drie in 2:15.00 uur over de finish. (foto: alkmaar-cycling.com)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl