Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Nog twee dagen en dan is de 56e Gondelvaart in Koedijk. Tientallen prachtig versierde gondels varen bij het vallen van de schemer over het Noordhollandsch Kanaal langs het dorp. Op de schuiten staan vaak grote decors, er is muziek en er wordt gedanst en geacteerd.

In 1963 werd de Gondelvaart Koedijk voor het eerst gehouden en sinds begin vorig jaar staat dit 'carnaval op het water' geregistreerd als Immaterieel Erfgoed. Nog altijd is de gondelvaart een van de grootste in het land en kan rekenen op vele bezoekers.

Veertien bouwgroepen met inwoners uit het dorp hebben de afgelopen maanden veel vrije tijd gestoken in het bouwen van hun ontwerp. Zaterdagochtend worden die op ingehuurde trekschuiten gemonteerd. Inclusief de sponsorboten varen er negentien gondels van het noorden naar het zuiden langs de Kanaaldijk.

Ruud Slikker en zijn bouwgroep doen al meer dan vijftig jaar mee. Vorig jaar werden ze nog eerste met hun 'portretten uit het Rijksmuseum'. Dit jaar bouwden ze een oude brandweerspuit na. "Onze boot is bijna klaar. De laatste loodjes nog en dan is het wachten tot zaterdag", vertelt een trotse Ruud aan mediapartner NH Nieuws.

De Gondelvaart Koedijk start zaterdagavond om 21:00 uur. De eerste activiteiten in het kader van de optocht zijn echter al gehouden. Woensdag was er een viswedstrijd voor jeugd. Donderdag om 14:00 uur vond de officiële start plaats van het evenement, met aansluitend kermis en een oudermiddag. Het hele evenement duurt tot en met zondag.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl