Alkmaar Centraal


Het verkennend onderzoek in het AFAS stadion is woensdagmiddag afgerond, meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag aan NU.nl. De data wordt nu geanalyseerd. De raad beslist waarschijnlijk volgende week of er een vervolgonderzoek komt. De Alkmaarse politiek wil in ieder geval de onderste steen boven halen. Dat zal na het zomerreces gebeuren, wanneer meer bekend is.

Tijdens het onderzoek van ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV is het ingestorte dak onderzocht en is gesproken met betrokkenen. Het stadion is vrijgegeven, maar AZ wacht met verwijdering van het ingestorte deel tot het sloopplan is goedgekeurd door gemeente Alkmaar en de Royal HaskoningDHV. De dakconstructie van de rest van het stadion is overigens nog niet veilig verklaard, meldt AZ. Dat gebeurt pas na extra onderzoek.

Zowel coalitie- als oppositiepartijen verwachten dat het Alkmaarse college er van alles aan doet om te achterhalen wat er mis ging in het AFAS-stadion. Bastiaan de Leeuw, GroenLinks-fractievoorzitter tegenover mediapartner NH Nieuws: "Ergens zijn fouten gemaakt. Dit moet boven tafel komen."

CDA-fractievoorzitter Iris Zeijlmaker vraagt zich af hoe de instorting heeft kunnen gebeuren: "Is er sprake geweest van verwijtbaarheid of nalatig handelen door een partij? Zo ja, welke?" Oppositiepartij BAS zegt actie te ondernemen als het college niet binnen een week met duidelijke informatie komt.

GroenLinks benadrukt dat er pas weer een bal mag rollen in het AZ stadion als het compleet veilig wordt bevonden. Ook D66 Alkmaar wil een herstelplan dat veiligheidsgaranties biedt voor de toekomst.

Diverse oppositiepartijen, waaronder OPA, BAS en Leefbaar Alkmaar, eisen dat de documenten rond de bouw in 2006 grondig worden doorgenomen. Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar: "Het huidige college, nu bestaande uit dezelfde partijen als in 2006 aangevuld met D66, dient alle rapporten uit 2006 boven tafel te halen. En volledig mee te werken aan de onderzoeken."

De gemeente is druk bezig om alle papieren te digitaliseren, zodat ze ruim voordat de gemeenteraad op 12 september samenkomt, beschikbaar zijn.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl