Alkmaar Centraal


Maandag 19 augustus begint Noordwest Ziekenhuisgroep met de renovatie van Huize Westerlicht. De start is een mijlpaal voor de vernieuwbouw van het ziekenhuis. Het rijksmonument krijgt een kantoor- en onderwijsfunctie. De westvleugel wordt gesloopt en de rest van het voormalige verzorgingshuis wordt ingrijpend modernisering, mét behoud van originele details. In de zomer van 2020 moet de renovatie klaar zijn.

DOK architecten maakte het ontwerp voor de renovatie. Het hoofdgebouw krijgt een nieuwe indeling en wordt verduurzaamd. De karakteristieke gevel blijft intact, ook zo veel mogelijk ook de originele details als glas-in-loodramen. De zolder, een geliefd onderkomen van vleermuizen, blijft eveneens behouden.

Eerder stemden de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Welstand- en monumentencommissie van gemeente Alkmaar, de Historische Vereniging Alkmaar en erfgoedstichting Adapt in met het ontwerp. De door de gemeente verleende omgevingsvergunning werd deze week onherroepelijk.

Heijmans voert de werkzaamheden uit, mede doordat het bouwbedrijf grote ervaring heeft met renovatie van rijksmonumenten, zoals de oude polikliniek van het Groot Ziekengasthuis (GZG) in ’s-Hertogenbosch. “We zijn pas tevreden als het gebouw dankzij ons nauwkeurige restauratiewerk weer volop gaat leven en in oude luister wordt hersteld, waarbij we veiligheid hoog in het vaandel hebben. We dragen op deze manier graag bij aan het creëren van een gezonde woon- en werkomgeving.”

Volgende week richt Heijmans de bouwplaats in op parkeerterrein P8, achter Westerlicht. De week erna start het echte werk, met op korte termijn ook de sloop van de westvleugel. Een klus die naar verwachting eind oktober klaar is. Daarna volgen de renovatie van de gevel en resterende (sloop)werkzaamheden.

De aannemer houdt zoveel mogelijk rekening met de kwetsbare natuur om Westerlicht en ziekenhuispatiënten. De sloop begint pas bij goedkeuring van een ecoloog. Geluidsoverlast zal echter niet zijn te vermijden. De omgeving zal hier zo tijdig als mogelijk over worden geïnformeerd.

Zie nwz.nl/noordwestbouwt voor meer informatie. Vragen kan men versturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl