De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft dinsdag bekend gemaakt dat het verder onderzoek gaat doen in het AFAS-stadion, dat deels instortte op zaterdag 10 augustus. Doel is om te achterhalen wat de precieze oorzaak was van het incident en hier lessen uit te trekken voor de toekomst. Er wordt gekeken naar het ontwerp, de vergunningverlening, de bouw en het onderhoud van het stadion.

De conclusie is tot dusverre dat een aantal lasverbindingen het hadden begeven. Ook is bekend dat het dak niet berekend was op extra gewicht van zonnepanelen. Bouwexpert Ynso Suurenbroek meent dat het dak veel te licht was gebouwd, maar hoofdconstructeur Andries Broersma houdt vol dat het dak net aan wél aan de veiligheidseisen voldeed. En dat is nog inclusief diverse veiligheidsmarges, die ervoor zouden zorgen dat het extra gewicht geen risico vormde.

Daarna werden de pijlen gericht op staalbouwer Romkes en diens onderaannemer, het inmiddels failliete Jan de Roos Montage B.V.  De bedrijven zijn verbonden aan twee andere falende constructies. De Roos zegt niets te maken hebben gehad met de lasnaden in het AFAS-stadion, daar ging Romkes over. Ondertussen was ook er een foto uit 2014 opgedoken, waarop roest en een scheur bij een verbinding te zien zijn.

Gemeente Alkmaar omarmt het vervolgonderzoek en werkt volledig mee.
Bekeken: 2487x