Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Het Noordwest-ziekenhuis in Alkmaar laat het voormalige bejaardenhuis Huize Westerlicht renoveren. Deze week is de aannemer begonnen bij het vervallen pand naast het hospitaal. In het Rijksmonument komen straks leslokalen en kantoren en de linkervleugel wordt gesloopt. Mediapartner NH Nieuws sprak Marc de Campo van DOK Architecten.

Er is veel te doen over de vernieuwbouw van het NWZ, met name vanwege de omliggende natuur en te verwachten parkeerproblemen tijdens de werkzaamheden. Omdat afdelingen moeten verhuizen om plaats te maken voor nieuwbouw, kan het hele project ook een grote 'verschuif-operatie' worden genoemd.

Huize Westerlicht is net als de voormalige Cadettenschool, ook een Rijksmonument, eigendom van het NWZ. Westerlicht gaat onderdak bieden aan de NWZ Academy en kantoren. Zo komt ruimte vrij in het ziekenhuis zelf en kan, zodra alle vergunningen op orde zijn, begonnen worden met de nieuwbouw van de 'acute as' achter het oude bejaardenhuis.

Westerlicht is een flinke uitdaging. Marc a Campo: "We zijn bezig een doodzieke patiënt, met heel veel moeite, een volgend leven in te helpen". De voorgevel van het pand, dat al vijftien jaar leeg staat, zal worden hersteld in de oude glorie van 1932. Vooral aan de achterzijde moet veel gebeuren. De westvleugel en alle andere niet-originele aanbouwsels worden verwijderd, er wordt een ingang geconstrueerd en er komt een tuin, die bij de Alkmaarderhout wordt getrokken.

Niet iedereen is blij met de bouwplannen. De kap van ruim honderd bomen was voor stichting Red de Hout reden om bezwaar te maken. Het ziekenhuis zegde toe alle bomen te vervangen. "Maar de kap van bomen en ontwrichting van het park, als ook de hele wetgeving rondom de stikstofregels, zijn reden om te blijven volharden in ons bezwaar", zegt Johan Bos van de stichting.

Ook maakt Bos zich zorgen over de vleermuizen, een beschermde diersoort, die mogelijk in Huize Westerlicht hun thuis hebben gevonden. Ze zouden volgens onderzoek vertrokken zijn, "maar er hebben recent ramen opengestaan, dus die dieren kunnen weer terug zijn."

Gemeente Alkmaar heeft begrip voor de zorgen en vroeg de Omgevingsdienst nog een keer te kijken. Die dienst ziet sowieso toe op de milieueisen en -regels tijdens de renovatie van Westerlicht. Ook heeft het ziekenhuis een onafhankelijk ecoloog gevraagd om nogmaals te zoeken naar vleermuizen, voorafgaand aan de bouw.

Huize Westerlicht moet volgend jaar zomer klaar zijn.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl