Alkmaar Centraal


Wie over de Alkmaarse kermis loopt komt ze tegen. De paardjes en pony's die voor een paar euro heen en weer sjokken over de Dubbele Buurt.  "Doodongelukkig zijn ze," zo is te lezen op de Facebookpagina Je bent Alkmaarder als... "Dit kan toch niet anno 2019". De  'auteur' krijgt veel bijval.

Sander Willemstein, coördinator van de Alkmaarse Kermis, mengt zich liever niet in de discussie. "Wij volgen de discussie wel en in andere steden bestaat de discussie ook. Voor mij is het belangrijkste of iemand zijn attractie goed runt en in dit geval of de exploitant zijn paarden goed behandelt. Gemeente Alkmaar heeft deze exploitant een vergunning verstrekt, dus mogen zij hier op reageren."

En die vergunning wordt niet zomaar af gegeven blijkt bij navraag bij gemeente Er wordt gekeken naar waardes zoals gesteld door de dierenbescherming. Zo moeten de dieren onder andere vrij zijn om natuurlijk gedrag te vertonen, vrij zijn van dorst, honger en onjuiste voeding, vrij van pijn, ziektes, angst en stress. Als de kermisexploitant voldoet aan de Gezondheids- en Welzijns Wet voor Dieren kan er een vergunning worden afgegeven. "De pony's, die al vele jaren onderdeel van de kermis zijn, worden naar onze waarneming bovendien goed verzorgd," zo laat een woordvoerder weten.

"De pony's worden om beurten ingezet, waarna ze naar het evenemententerrein aan de Olympiaweg worden gebracht waar ze de vrijheid hebben en kunnen grazen. "Ook wordt de pony die die dag op de kermis staat niet de volgende dag ingezet maar staat deze op het evenemententerrein. Op de kermis en bij het evenemententerrein wordt ook rekening gehouden dat de dieren volop schaduw krijgen en extra water tijdens deze warme dagen."

De ondernemer wil zelf niet reageren. Willemstein heeft de betreffende ondernemer gesproken. "Al 33 jaar staat hij met zijn paarden op de kermis en hij heeft geen enkel belang bij het slecht verzorgen van zijn paarden."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl