De Alkmaarse grachten en het Noordhollandsch Kanaal worden deels bedekt met een dikke groene laag blauwalgen. Het Hoogheemraadschap raadt af om erin te zwemmen en dat geldt ook voor honden. "Blauwalg kan irritaties veroorzaken aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten."

Blauwalg breidt zich vaak snel uit in de zomer. "Doordat er op veel voedingsstoffen in het water zitten en deze algen groeien door het warme weer", aldus woordvoerder Jorrit Voet tegenover mediapartner NH Nieuws. Regen, wind en lagere temperaturen helpen de wildgroei weer terug te dringen. "Dan komt er meer zuurstof in het water en daar houden deze algen niet van. Het is dus wachten op een paar dagen slechter weer."

Een aantal Alkmaarders kan de humor wel inzien van de groene explosie. Op sociale media schrijft iemand: "We wilden toch meer groen in de stad?" Een ander: "Het lijkt wel Bertje Doperwtje-day!".

"Zolang je niet in aanraking komt met het water is er voor je eigen gezondheid niets aan de hand", verzekert Voet. "Varen kan dus wel gewoon, maar let zelf goed op dat je niet in aanraking komt met het water. De Lichtjesavond in Alkmaar aanstaande zaterdag heeft er dus geen last van."

Voor actuele informatie over de kwaliteit van officiële zwemwateren, ga naar zwemwater.nl.
Pin It
Bekeken: 3976x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/