Alkmaar Centraal


Sinds een week staan bij de huisartsenpost aan de Hertog Aalbrechtweg in Alkmaar drie nieuwe 'hap-voertuigen'. Het zijn Volvo XC40's die ingezet worden tijdens avonden, nachten en weekenden, en wanneer de patiënt niet zelf naar de huisartsenpost kan komen en medische zorg niet kan wachten. Speciaal voor spoedeisende gevallen zijn de auto's uitgerust met blauwe verlichting en sirene, net als een ambulance.

Maar de op de oude hap-voertuigen en op een ambulance zichtbare rode strepen zijn verdwenen en vervangen door gele strepen. De reden hiervoor is dat van Rijkswege de voertuigen zijn aangemerkt als 'secundaire voertuigen' en daardoor niet meer de vertrouwde en herkenbare strepen mogen voeren.

"Het rood moest er inderdaad door de nieuwe regels af.  Maar we hebben als chauffeur uiteraard nog steeds een speciale rij-opleiding gevolgd om met spoed en blauwe signalen door het verkeer te kunnen en mogen rijden, daar is niets aan veranderd. En ook aan de regelgeving rond wat we wel en niet mogen in het verkeer is niets veranderd, alleen aan de kleuren.", zo verteld Hans Brouwers, chauffeur van een hap-voertuig.

Ook staat er nog steeds 'ambulance' op de Volvo's. "Wat ons onderscheid van een ambulance of Rapid Responder is dat wij geen patiënten vervoeren, alleen de huisarts. Is er wel vervoer nodig, schakelen we een ambulance in." Dat laatste is de reden dat de hap-voertuigen de opvallende blauwe 'taxi-kentekenplaten' voeren. "Formeel zijn we een taxibedrijf en vallen we onder 'contractvervoer'. En dan moet je dus blauwe kentekenplaten op de auto hebben.", zegt Brouwers.

De kans één van de nieuwe Volvo XC40's op de weg te zien is niet zo heel groot, de meeste patiënten wordt toch gevraagd om zelf naar de huisartsenpost te komen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl