Alkmaar Centraal


Neerwaartse winddruk, zwakke lassen, slecht ontworpen spantverbindingen en door eerdere stormen verzwakte plekken. Dat zijn volgens Royal HaskoningDHV de oorzaken van het instorten van het dak van het AFAS Stadion, is te lezen op az.nl. De voorlopige uitslag is ook dat het extra gewicht van de zonnepanelen en roestvorming waarschijnlijk geen significant effect hadden. Een definitieve conclusie volgt begin 2020.

“We zijn opgelucht dat er duidelijkheid is over de oorzaak van het gedeeltelijk instorten van het dak”, reageert AZ’s Algemeen Directeur Robert Eenhoorn, die nog meer opgelucht is dat er geen gewonden vielen op 10 augustus. “Voor AZ staat veiligheid en vertrouwen van onze supporters en medewerkers voorop."

Zoals al eerder gemeld wordt driekwart van het dak vervangen, omdat herstel alleen te lang zou gaan duren. Eenhoorn wil dat er zo snel mogelijk weer thuis gevoetbald kan worden. In het nieuw te tekenen ontwerp wordt "een aantal zaken met betrekking tot comfort en eventuele uitbreiding van het stadion" tegelijkertijd aangepakt.

De spantverbindingen waren zowel boven als onder slecht ontworpen en daarnaast was de hele constructie verzwakt door eerdere stormen. Stormen die soms veel zwaarder waren, maar geen catastrofale gevolgen hadden. Daarbij komt wel dat het dak niet berekend was op harde neerwaartse wind, zoals die op 10 augustus blies.

Maar de zwakste schakel is het laswerk. Dat is te dun uitgevoerd. "Er waren ernstige scheurvormingen", aldus het ingenieursbureau.

Wie de schuld en de eventuele schadeclaim toegeschoven krijgt moet nog duidelijk worden. AZ is verantwoordelijk voor de veiligheid van het stadion en hoofdconstructeur Andries Broersma was verantwoordelijk voor de bouw van het hele stadion. Maar goede kans dat beide partijen naar met name onderaannemer Romkes zullen wijzen, die het ontwerp van het dak maakte en het laswerk verzorgde. Daarbij spreekt het niet in het voordeel van Romkes gekoppeld is aan de gedeeltelijke instorting van een parkeergarage in Wormerveer in 2018.

Eenhoorn kon tijdens de persconferentie nog niet aangeven waar AZ de rest van het seizoen haar thuiswedstrijden speelt. Hij verwacht dat daarover begin september meer bekend wordt.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl