Alkmaar Centraal


Trots zijn ze. Op het heringerichte kerkhof bij de Grote Kerk en het plantsoen dat er naar toe leidt. Het ziet er inderdaad mooi uit. "En dat het tot stand is gekomen met inspraak van omwonenden is precies zoals het hoort, zegt oud-raadslid van OPA  Pascal Schipper tegen Mick Sman, één van de twee beheerders van de Grote Kerk.

Twee jaar geleden liet Sman tijdens een gesprek met het raadslid vallen dat het mooi zou zijn als de muur die vroeger het kerkhof van de straat scheidde weer zou verrijzen. Schipper zag dat ook wel zitten en ging er mee aan de slag. Het resultaat was een door OPA ingediende, en door GroenLinks, Leefbaar Alkmaar en de PvdA gesteunde motie, die in de raad werd aangenomen.

Donderdagmiddag was de officiële ceremonie. "Het resultaat is erg mooi geworden", zegt Schipper. Sman beaamt dat nog maar eens en vertelt: "Wist je dat er nog steeds 12.000 mensen in de grond rond de Grote Kerk liggen? Dit stuk is eigenlijk het gedeelte waar 'het eenvoudige volk' werd begraven, zo'n 7.000 mensen. Naarmate je meer geld had werd je dichter bij de kant van wat nu het Canadaplein is begraven."

"We zijn blij dat de mensen die er liggen weer rust en vrede krijgen", vult Schipper aan. Helemaal af is het project nog niet. Het hekwerk dat toegang geeft tot het stukje kerkhof wordt nog vervangen door een hoger exemplaar om te voorkomen dat het veldje te toegankelijk is en een 'poepveldje' wordt.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl