Alkmaar Centraal


Het Alkmaarse college staat positief tegenover het gewijzigde plan van Proeflokaal De Boom voor een terrasponton dat tevens aanlegsteiger is voor kano's en kleine bootjes. Dit meldt het NHD. Het college vreest niet voor een wildgroei aan terrassen in de grachten door precedentwerking, omdat elke situatie weer anders zou zijn.

Grachtterrassen dienen voldoende ruimte te laten voor een goede doorvaarbaarheid en ook wil de gemeente dat er goede samenwerking is met andere belanghebbende partijen. Maar ook precedentwerking moet worden voorkomen. Toen De Boom het originele plan indiende was daar sprake van, aangezien er ook aanvragen waren voor grachtterrassen aan de Mient. Het aangepaste ontwerp moet dit nu voorkomen.

Het nieuwe plan moet ook de Historische Vereniging Alkmaar tevreden stellen. Die protesteerde tegen het originele plan, dat bestond uit uitbreiding van het aantal pontons, die het zicht ontnemen van de kade. De HVA ziet de kades als monumentale elementen van de binnenstad. Ook de welstand- en monumentencommissie was volgens het NHD niet blij met het oude plan.

In het nieuwe plan is het terras langer en smaller, voor een betere doorgang. Bovendien wordt het één drijvend geheel, zodat er geen afval tussen de elementen kan ophopen. Voor een zichtbare kaderand is het terras laag en voorzien van glazen schermen zonder reclame. Vermoedelijk maakt het klassieke ponton plaats voor een nieuwerwets vlot.

Het college erkent dat er meer terraspontons in de stad liggen die het zicht van de kaderanden ontnemen. Zoals in de Verdronkenoord tegenover de Visbanken. Deze pontons hebben ook geen klassieke schuitvorm vanwege de betimmering. B&W zou het niet erg vinden als er meerdere grachtterrassen laag in het water komen te liggen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl