Alkmaar Centraal


In Nederland is het aantal daklozen de afgelopen tien jaar fors toegenomen. Ook in Alkmaar. In reactie hierop komt het Alkmaarse college eind dit jaar met nieuw beleid ten aanzien van daklozen en maatschappelijke opvang. PvdA Alkmaar is daar blij mee, maar vindt het toch tijd voor een innovatieve aanpak, in de stijl van 'The Amsterdam Project' of 'Onder de pannen'.

The Amsterdam Project is vooral bekend van het gelijknamige televisieprogramma en wordt inmiddels ook in Haarlem uitgevoerd. Daklozen krijgen hierin een startkapitaal en intensieve begeleiding om hun leven weer op de rails te krijgen. In ‘Onder de pannen’ huren daklozen een kamer bij bijstandsgerechtigden, zonder dat deze gekort worden op hun uitkering. Voor de eerste groep geen drukke nachtopvang maar een rustige leefomgeving, voor de laatste groep extra inkomsten.

Volgens PvdA-raadslid Katinka Kerssens zijn beide projecten goede voorbeelden van ‘bemoeizorg’. "Wij zijn heel blij dat Alkmaar meedoet met een landelijke pilot om dakloosheid onder jongeren terug te dringen. En dat de wethouder nadenkt over het vergroten van de capaciteit van de nachtopvang. Maar langdurige dakloosheid is een taai probleem, dat vraagt om onorthodoxe oplossingen. In andere gemeenten worden goede resultaten geboekt met de genoemde projecten, dus het zou zonde zijn als Alkmaar zich daar niet door laat inspireren. Wat de PvdA betreft slaapt niemand in Alkmaar op straat, hoe moeilijk het ook is om dat te realiseren."

Een recent werkbezoek voor raadsleden aan de maatschappelijke opvang drukte Kerssens nog eens met de neus op de feiten. Schulden, boetes en oplopende incassokosten duwen dak- en thuislozen steeds verder de afgrond in, waardoor sommigen een enorm wantrouwen ontwikkelen jegens ‘de instanties’. Met de projecten die zij voor Alkmaar aandraagt kan deze vicieuze cirkel hier doorbroken worden.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl