Alkmaar Centraal


Aandeelhouders van de Alkmaarse afvalverwerker HVC spraken vrijdag over een mogelijke samenwerking met de noodlijdende Amsterdamse afvalverwerker AEB. De aandeelhouders, 44 gemeenten en 6 waterschappen, wilden na de vergadering niets kwijt tegenover mediapartner NH Nieuws.

AEB heeft volgens NH een schuld van 114 miljoen euro, en komt vermoedelijk in oktober op een financieringstekort van 74 miljoen euro. De problemen begonnen toen het bedrijf vanwege geldtekort en veiligheidsproblemen vier van zes vuilverbrandingsovens uit zette. Overtollige afval gaat naar de vuilstort bij Nauerna. Gemeente Amsterdam reserveert 65 miljoen voor een reddingsactie, maar dat is dus bij lange na niet genoeg.

En daarom opperden de Amsterdamse coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en SP om de AEB onder te brengen bij de Alkmaarse HVC. Dat nieuws bereikte de aandeelhouders tot hun verrassing via de media.  En niet iedereen stond te trappelen om het noodlijdende bedrijf in te lijven bij de financieel gezonde HVC.

Inmiddels is de Alkmaarse afvalverwerker officieel benaderd en het HVC-bestuur reageerde positief. Maar of de aandeelhouders overstag zullen gaan, is dus nog de vraag. Onderzoek in de bedrijfsvoering en financiën van AEB moeten meer inzicht geven. En er zal overeenstemming moeten komen over de rollen van Amsterdam, het AEB-bestuur en alle aandeelhouders.

Dat zal een uitdaging zijn. Recyclebedrijf Beelen stelde direct veel geld beschikbaar, maar wilde gemeente Amsterdam buitensluiten. Het AEB-bestuur was positief, omdat het privatisering als enige optie ziet, tenzij de gemeente miljoenen (extra) vrijmaakt. Het stadsbestuur ging echter niet akkoord met privatisering van het afvalbedrijf, dat 44 gemeenten heeft als aandeelhouder en klopte aan bij het publieke HVC.

De AEB-directie wil wel onderhandelen, maar ziet er dus geen heil in. Vanwege de financiën, omdat er bij elkaar 94 aandeelhouders zijn, en omdat de HVC 'een aanzienlijk aantal commerciële deelnemingen' heeft. Bovendien wil de HVC in de toekomst steeds minder afval verbranden, terwijl de AEB juist door warmtewinning uit afvalverbranding voor een 'gasloos' Amsterdam wil gaan. Ook de toekomst van een biomassacentrale zou uiterst onzeker zijn.

De directie van Beelen wil ook nog in beeld blijven en presenteerde woensdag een reddingsplan aan de Amsterdamse raad.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl