Jerry Afriyie, voorman van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, wil dat ook in Alkmaar de stereotype Zwarte Piet plaats maakt voor de roetveegpiet.

Hiervoor roept hij via Facebook Alkmaarders op om zich aan te melden voor een eerste bijeenkomst van de actiegroep. "Samen gaan we de zwartepietdiscussie in Alkmaar aanzwengelen en ervoor zorgen dat de intocht van Sinterklaas ook bij ons een feest voor alle kinderen wordt," schrijft de actievoerder.

Of bij de Alkmaarse intocht op 16 november allemaal roetveegpieten op de pakjesboot staan is niet waarschijnlijk. Het Alkmaarse comité houdt "in goed overleg met de gemeente" vast aan de traditionele Zwarte Piet. Het ligt in de lijn van verwachting dat Alkmaar wel rekening moet houden met mogelijke demonstraties van de Kick Out-groep. "Bij intochten die nog steeds gepaard gaan met zwarte pieten zal mijn actiegroep blijven proberen onze stem te laten horen" zegt Afriyie tegen NOS.

De actiegroep demonstreerde vorig jaar bij meerdere lokale intochten. Onderweg naar een demonstratie in Den Helder werd de groep vorig jaar ter hoogte van Alkmaar door de politie staande gehouden.

Naast Amsterdam is de landelijke intochtcomité al wel overstag gegaan. De NTR kondigde vorige week aan dat er vanaf dit jaar geen zwart geschminkte pieten meer op tv te zien zijn, alleen roetveegpieten. Een overwinning voor Afriyie: "Geen zwarte piet meer bij landelijke intocht Sinterklaas én Sinterklaasjournaal! Ik huil tranen van vreugde. We gaan door tot NL zwarte piet-vrij is," twitterde hij als reactie op het nieuws.
Pin It
Bekeken: 6358x
https://ee.itk.ac.id/data/