Per 1 oktober vallen zes Rooms-Katholieke parochies in de regio Alkmaar onder één bestuur. Het gaat om de Matthias-Laurentius en Mariaparochie in Alkmaar, de Laurentiusparochie in Oudorp, de Michaëlparochie in Zuid-Schermer, de Petrus en Paulusparochie in Bergen en de Joannes de Doperparochie in Schoorl. Bovendien willen de drie parochies binnen de oude gemeente Alkmaar in 2020 fuseren.

Enige tijd geleden startte een onderzoek naar mogelijke samenwerking tussen de zes parochies. Aanleiding was een gespreksnotitie van het Bisdom “Kerk in een veranderende samenleving”, met daarin centraal de noodzaak dat lokale gemeenschappen vitaal dienen te zijn of worden. Bisdom Haarlem-Amsterdam wil binnen Noord-Holland toewerken naar regio parochies.

Elke parochie heeft gekeken naar zijn eigen sterke en zwakke punten. Opvallend is dat een zwak punt voor de ene parochie juist een vitaal punt kan zijn van een ander. De parochies kwamen tot de conclusie dat samenwerking noodzakelijk is en zal leiden tot win-win situaties.

Verder willen de parochies van Alkmaar en Oudorp per 1 januari 2020 fuseren. De wens is om de nieuwe parochie te vernoemen naar de heilige Dominicus. De naam verwijst naar de Dominicanen die meer dan 300 jaar lang een belangrijke bijdrage leverden aan de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap in Alkmaar. Het voornemen tot fusie dient nog besproken te worden met de parochianen en dient tenslotte goedgekeurd te worden door het Bisdom. (foto: Pixabay /Albrecht Fietz)
Bekeken: 2048x