De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft de Pieter van Foreestprijzen van 2019  uitgereikt. Sverre Loggers kreeg de aanmoedigingsprijs vanwege een nationaal onderzoek naar het nut van heupoperaties onder kwetsbare ouderen. Het artrose-netwerk kreeg de innovatieprijs en Caroline Buis, psycholoog onderwijs en opleiden bij de Noordwest Academie, veroverde de wetenschapsprijs.

Aan het onderzoek naar heupoperaties onder ouderen doen 26 ziekenhuizen en andere zorginstellingen mee. Centraal staat de vraag: Doen we er goed aan om zeer kwetsbare ouderen met een beperkte levensverwachting, die een heup breken, uit oogpunt van kwaliteit van leven altijd te opereren? Jaarlijks zijn breken zo'n 25.000 Nederlanders hun heup. In principe wordt geopereerd als de levensverwachting hoger is dan zes weken. 

Sverre Loggers is onderzoeker in deze 'FRAII-HIP-studie' met 160 patiënten, waarvan ongeveer de helft geopereerd is en de helft niet: "Het herstel van zeer kwetsbare ouderen valt erg tegen en een aanzienlijk deel overlijdt binnen zes maanden na de operatie. Daarnaast zijn deze patiënten in een dermate zwakke conditie dat revalidatie vaak niet mogelijk is, maar wel heel belastend."

Caroline Buis deed onderzoek naar de opzet van 360 graden feedback. Dit is een verplicht instrument in de opleiding waarmee arts-assistenten (aios) zowel aan patiënten als aan een aantal medische en niet-medische collega’s reflectie vragen op hun professionele ontwikkeling.

“Een voorbeeld voor andere ziekenhuizen.” Dat is het oordeel van de Wetenschappelijke Adviesraad over het netwerk artrose dat is opgezet door huisartsen, fysiotherapeuten en de orthopedisch chirurgen van Noordwest. Het initiatief, dat tot doel heeft de behandeling van artrose van knie en heup te optimaliseren, is nu bekroond met de Pieter van Foreest innovatieprijs 2019.

De Pieter van Foreestprijzen, vernoemd naar de Alkmaarse geneesheer Pieter van Foreest (1521-1597), zijn bedoeld als stimulans voor wetenschappelijk onderzoek binnen Noordwest. Er is een prijs voor het beste medisch wetenschappelijk artikel in een internationaal tijdschrift, de beste innovatie en de aanmoedigingsprijs voor een jonge medische of verpleegkundige professional.
Pin It
Bekeken: 2400x
https://ee.itk.ac.id/data/