Deze maand haalt KunstNetTV met oud-buschauffeurs Arie Kok, Piet Mooij en Kees Bouwstra herinneringen op aan de Amerikaanse GMC of ‘De Stofzuiger’, een oude bus die met behulp van vrijwilligers, donateurs en sponsors gerestaureerd wordt.

Arie Kok (82), Piet Mooij (94) en Kees Bouwstra (88) reden tussen 1948 en 1971 duizenden ritjes met de GMC tussen Alkmaar en Camperduin, Alkmaar en Bergen en Bergen en Bergen aan Zee. De populaire bus kreeg in de volksmond de naam ‘De Stofzuiger’ vanwege het model en gierende geluid. De buschauffeurs waren toen zelf verantwoordelijk voor de bus: van motor warm draaien tot het checken van de ruitenwissers.

De drie chauffeurs bezoeken de loods waar ‘De Stofzuiger’ als een meccanodoos in volle glorie wordt hersteld. Inmiddels zijn de restauratiewerkzaamheden al een stuk verder gevorderd sinds de filmopnamen. Verwacht wordt dat de bus over niet al te lange tijd weer kan rijden.

In 1948 verscheepte The General Motors Company (GMC) drie bussen naar Europa. Een GMC werd door de NHADO (Noord Hollandse Auto Dienst Onderneming) ingezet op de lijndienst Bergen-Binnen. Het is de enige (toen peperdure) bus van Amerikaanse makelij die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd gebruikt. Bij de SVA, Stichting Veteraan Autobussen, in Aalsmeer stond de bus te verpieteren.

Stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn besloot de bus over te nemen en te restaureren. KunstNetTV neemt de kijker mee terug in de tijd; een vervlogen tijd waarin elk huis een halte was en een passagier desnoods uit bed werd getoeterd!

De tv-uitzending is in de maand oktober dagelijks te zien om 10:00 en 22:00 uur bij HALStad Centraal. Kijk voor meer informatie en KunstNetTV programma’s op kunstnet.tv.
Pin It
Bekeken: 2928x
https://ee.itk.ac.id/data/