Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Goed nieuws en slecht nieuws voor winkelstad Alkmaar; ten opzichte van vorig jaar steeg het aantal bezoekers, terwijl landelijk gemiddelde juist daalde, maar er staan nog steeds veel winkelpanden leeg. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van makelaarskantoor Kuijs Reinder Kakes.

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers terughoudend zijn om nieuwe ruimte te huren of te kopen in de Alkmaarse binnenstad. Er is nog is bijna 2.500 m2 winkelruimte beschikbaar. En dat is vooral te merken in de Laat. "We zien veel leegstand in deze straat", vertelt makelaar Sander Caldenhove. "Er staan hier 25 panden leeg en dat gaat zich niet zomaar oplossen."

Veel winkeliers in het gebied maken zich zorgen over de leegstand. Zo ook bloemist Herman van der Meulen die al sinds jaar en dag bloemen verkoopt naast nu het leegstaande V&D pand. "Het is een groot probleem. De loop is eruit. Door de leegstand blijven de mensen weg."

En ook Gosse Postma, CDA-raadslid en eigenaar van een sleutel- en slotenwinkel ziet de leegstand met lede ogen aan. "Ik werk hier al 35 jaar en je wordt hier niet vrolijk van. Het aantal winkels neemt af, we moeten het winkelgebied dus compacter maken."

Er zijn al plannen om winkelstraat de Laat een make-over te geven. Een idee is om een deel van de winkelstraat voetgangerszone te maken. Axel de Groot, voorzitter van ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk: "We denken dat het zo een aangenamer verblijfsgebied wordt voor bezoekers die recreatief willen shoppen. Je kunt op die manier overal makkelijk oversteken zonder dat je bang moet zijn om te worden overreden".

Volgens Sander Caldenhove is er zeker iets te doen aan de leegstand in de binnenstad. "Je ziet al dat de huurprijzen dalen maar het is nog steeds ontzettend lastig om daar goede partijen bij te vinden. Wat ook bij zal dragen aan de oplossing is om wonen toe te staan op de begane grond. En dat hoeft niet voor de hele Laat maar wel bij de uitlopers van de winkelstraat waar het probleem het grootst is. Dat zou het gebied weer een stuk aantrekkelijker maken."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl