Alkmaar Centraal


Vrijdag 11 oktober vindt de herdenking van de Slag bij Rustenburg plaats bij het monument op de begraafplaats van de PKN kerk van Stompetoren. Deze herdenking is ook het startmoment van '75 jaar vrijheid' in Alkmaar.

Belangstellenden kunnen om 14:30 uur verzamelen in de PKN kerk aan de Noordervaart 122. Om 14:45 uur start het officiële programma met om 15:00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het leggen van een bloemstuk bij het herdenkingsmonument door burgemeester Piet Bruinooge en zijn vrouw. Na afloop houdt de burgemeester zijn toespraak in de kerk.

Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg zijn omgekomen. Hun lot was een mislukte wapendropping door verraad, een hinderlaag en wraak van de Duitse bezetter.

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 viel een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val. Er ontstond een hevig vuurgevecht met Duitse militairen. Gerard Veldman kwam ter plekke om het leven, een tweede man raakte gewond en werd gevangen genomen. De anderen wisten nog te vluchten naar boerderij 'Houtlust' in de Schermer, maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. De boerderij, gelegen aan de Zuidervaart, werd daarna door de Duitsers in brand gestoken.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl