Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


“Wat zien jullie er prachtig uit!” zei een toevallige voorbijganger, die de twee mannen met historische kleding passeerde. De twee bestuursleden van de 1 aprilvereniging wisten tijdens Alkmaars Ontzet de aandacht te trekken van de voorbijgangers op het Canadaplein.

Eén van hen liet weten: “Het was leuk vandaag. Het is fantástisch om te zien hoe andere steden dit doen. Vanochtend waren wij naar een concert in de Grote Kerk geweest, ter herdenking van Alkmaars Ontzet. Dit was heel indrukwekkend.” De twee kwamen uit Briel en gaven aan elk jaar op 1 april in hun woonplaats rond te lopen in deze kledij. Op die dag, in 1572, werd Brielle (Den Briel) bevrijd van de Spaanse bezetting door de Watergeuzen en dat wordt nog altijd jaarlijks gevierd daar. 

De muziek en de zuurkooltent op het Canadaplein zijn duidelijk echte trekpleisters, mensen staan in de rij om allemaal van een heerlijke maaltijd te genieten. Diverse winkels hebben in hun winkelruit de boodschap: “Wij zijn vandaag de stad ontvlucht wegens Alkmaars ontzet!” Het dweilorkest ‘De Klinkers’ is aanwezig en speelt bekende liederen, zoals “Viva la Spania”.

Gery Vermeer van de Pieter Raat Stichting en Joop Vriesema van de Ierse band The Riddles spelen vrolijk mee in het orkest. “Hey hey hey!” roept één van de bezoekers uit. Terwijl de mensen in de bibliotheek aan het werk zijn achter hun computers horen zij op de achtergrond het feestgedruis. Een luid applaus en gejuich van de bezoekers van Alkmaars Ontzet en een trommelgeroffel, is in de bibliotheek te horen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl