Hortus Alkmaar is bijzonder blij met de inspanningen van burgemeester Piet Bruinooge om de tuin met geneeskrachtige planten te behouden. Voor zijn verdienste kreeg de burgemeester zondagmiddag het eerste exemplaar van de Hortuspenning uitgereikt van voorzitter Hans Cornelisse. De Hortuspenning geeft, net als vroeger, de naamdrager levenslang toegang tot de tuin.

De geschiedenis van de Hortuspenning gaat terug tot in de middeleeuwen. Een Hortuspenning verschafte chirurgijnen toegang tot een tuin met geneeskrachtige planten. Alkmaar had in de periode 1762 tot 1865 een Hortus Medicus aan de Nieuwlandersingel en later aan de Gasthouderstraat. Alleen artsen en apothekers kregen op vertoon van de Hortuspenning toegang tot deze tuin.

Het Stedelijk Museum in Alkmaar heeft zo'n originele penning uit 1762 in de collectie. Hortus Alkmaar kreeg toestemming om hiervan een kopie te maken. Het eerste exemplaar is op naam gesteld van burgemeester Bruinooge.

Hortus Alkmaar heeft de Hortuspenning weer in het leven geroepen om hiermee een blijk van waardering uit te spreken aan diegenen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Hortus.
Pin It
Bekeken: 2007x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/