Alkmaar Centraal


Hoe het leven vroeger voor eilanders eruit zag is te zien in de bijzondere film Man of Aran. Op woensdag 23 oktober vertoont de Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland deze bekroonde film uit 1934 in het Rijper Huis.

Filmmaker en antropoloog Robert J. Flaherty filmde in de jaren '30 de leefomstandigheden van een kleine gemeenschap op een van de Aran-eilanden voor de westkust van Ierland.

Het barre leven op het rotsachtige eiland waar vrijwel niets wilde groeien, Eiladnkomt ongenadig tot uiting. Rotsspleten worden opgevuld met zeewier gemengd met aarde om aardappels tot wasdom te krijgen. Voor de rest zijn ze aangewezen op de zee.

De zee moet hun het vlees leveren en de olie om hun lampen brandende te houden. Daarvoor moesten ze de zee op met roeibootjes van robbenvel om walvissen te vangen.

De film laat op fascinerende wijze deze harde strijd zien met alle gevolgen van dien. In 1934 als beste beoordeeld op het filmfestival van Venetië en door het National Board of Review USA.

De film start om 20:00 uur in het Rijper Huis, Sloep 1 in De Rijp. De film duurt 73 minuten en wordt halverwege met een korte pauze onderbroken. Kijk voor meer informatie op de website van de vereniging hetschermereiland.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl