Alkmaar Centraal


"We hebben een flink gat in de begroting", zegt Leen Spaans, voorzitter van Historische Vereniging Alkmaar, maar zenuwachtig wordt hij er niet van. De vereniging trekt alles uit de kast om een bronzen standbeeld van de Alkmaarse verzetsheldin Truus Wijsmuller te realiseren. "Het wordt het grootste beeld dat Alkmaar tot nu toe heeft in de openbare ruimte" zegt de voorzitter enigszins trots.

De verzetsheldin redde meer dan 10.000 Joodse kinderen door ze uit de door de nazi's bezette gebieden te halen en naar veiligere gebieden te brengen. Het beeld is een beeltenis van Truus met kleine kinderen aan haar rok. Inmiddels is het ontwerp op ware grootte uitgewerkt, en is goed te zien dat het met zijn 2.10 meter een imposant beeld wordt. Het krijgt een plek op de hoek van de Mient en het Fnidsen, pal voor haar geboortehuis.

Op verzoek van gemeente Alkmaar heeft de vereniging de taak van fondsenwerving op zich genomen. Dat gaat op zich goed, de vereniging heeft inmiddels al 25.000 euro bijeen gesprokkeld. Maar dat is nog niet genoeg. "We hebben nog een derde van het totaalbudget nodig" rekent Spaans uit. Dat komt neer op zo'n 30.000 euro. Alle beetjes helpen. We zijn met 5 euro al blij, sterker nog, we vinden het eigenlijk leuker wanneer veel mensen met kleine bedragen helpen, dan dat er een paar grote geldschieters zijn," bekent Spaans. De gedachte is dat het beeld niet alleen voor Alkmaarders maar ook door Alkmaarders gerealiseerd wordt.

Dat is ook de insteek van de gemeente, die reageerde positief op het idee van een standbeeld voor Truus, maar wil wel dat de gemeenschap erbij betrokken wordt. "De eerste 25.000 euro heeft gemeente Alkmaar betaald waarmee de sokkel, de aanlichting en de plaatsing afgedekt zijn"licht Spaans toe. Dat het beeld op 21 april, de geboortedag van Truus, officieel onthuld gaat worden weet Spaans zeker. "Ik heb tegen de gemeente gezegd dat we voorlopig gewoon doorgaan, ook als het beeld er al staat en het geld er nog niet is. Dan blijven we nog wel een tijdje zeuren. Ik hoop dat we een heel eind komen."

Komende zondag is in Artiance de theatervoorstelling "Tante Truus en Mama Mien" te bezoeken. Geheel belangeloos spelen de acteurs dan de succesvolle voorstelling over het leven van Truus. De opbrengst gaat naar het standbeeld.

Wie een donatie wil doen kan terecht op de website van de Historische Vereniging Alkmaar.

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl