Alkmaar Centraal


Woensdag tekenden burgemeester Piet Bruinooge en councillor Ruth Malloy namens de burgemeester van Bath, de "loan-agreement" waarmee wordt vastgelegd dat het "barrel organ" volgend voorjaar tijdelijk terugkeert naar de Engelse stad. Het zal daar gereviseerd worden, zodat het weer al zijn tien melodieën kan spelen.

Na revisie wordt het orgel tentoongesteld in het kader van 75-jaar verbondenheid. Bovendien zal het orgel weer even te horen in de straten van Bath en gaat het Regionaal Jeugdorkest Artiance ermee op tournee. In het voorjaar van 2021 komt het instrument weer terug naar zijn plek in het Alkmaarse stadhuis. Transportbedrijf Stad Alkmaar dekt de vervoerskosten.

In 1945, net na de oorlog, besloot de Rotary Club van Bath Alkmaar te adopteren. De club werd geïnspireerd door de in 1940 uit Alkmaar gevluchte jonge onderwijzer Eli Prins, die lezingen hield over de situatie in Nederland en het moeizame verzet tegen de Duitsers. Voor 25 pond werd een oud straatorgeltje gekocht en van kleuren en teksten als ‘Please help the Dutch children in Alkmaar’ voorzien, zodat er op straat geld en voedsel mee ingezameld kon worden. Later is het instrument aan Alkmaar geschonken en kreeg het een ereplek in het stadhuis. Het instrument is nu het symbool voor de alweer 75-jarige stedenband.

Jaap Schuurman van Stad Alkmaar, Chris Davies (Bath), Otto de Jong (dirigent Regionaal Jeugdorkest Artiance) en diverse leden van het Alkmaars Uitwisselingscomité waren bij de ondertekening op woensdag aanwezig. (foto: JJFoto)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl