Het HAL-gebied is deze maand een van de natste gebieden van het land. Tot en met 22 oktober is er al 180 tot 184 mm regen gevallen. Kustgemeenten Bergen en Castricum hebben het het slechtst, met 206 tot 209 mm. Maar Noord-Kennemerland als natste regio van het land is normaal. Abnormaal is hoeveel meer het deze maand regent dan gemiddeld.

In het HAL-gebied valt normaal gesproken zo'n 105 tot 110 mm regen in oktober. In Bergen en Castricum is dat 110 tot 115 mm. De kustgemeenten zitten op zo'n 85 procent extra, en het HAL-gebied volgt met ruim 70 procent. En de maand is nog niet voorbij. Volgens de voorspellingen komt er voor 1 november nog zo'n 12 mm regenwater bij, waarvan 7 mm op zaterdag.

Dat Noord-Holland natter is door de warme lucht die van de Noordzee komt zal niemand verrassen. Maar dat het in onze regio nog eens meer regent, heeft een bijkomende oorzaak. Weerman Gerrit Hiemstra tegenover mediapartner NH Nieuws: "Dat komt door de oriëntatie van de kustlijn ten opzichte van de gemiddelde luchtstroming in buiige weersituaties. Tussen IJmuiden en Petten loopt de kustlijn veel noordelijker dan tussen Hoek van Holland en Noordwijk. Daardoor komen gemiddeld meer buien aan land ten noorden van IJmuiden." (beeld: KNMI)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl