Alkmaar Centraal


Bij het zuidelijke deel van het speelterrein aan de Burgemeester Romijnstraat in West-Graftdijk is het loodgehalte in de grond net iets hoger dan de GGD-norm. Ook bij twee aangrenzende volkstuinen van ATV de Westdijk in Alkmaar werd iets teveel lood gemeten. Er is geen gezondheidsrisico, maar voor de zekerheid gaat de gemeente de licht vervuilde grond toch vervangen.

Vooronderzoek wees uit dat in de binnenstad, oude dorpskernen en vooroorlogse wijken mogelijk iets teveel lood in de grond zit. Hierop werden 111 speelplaatsen, 15 speelterreinen bij kinderdagverblijven en twee volkstuincomplexen onderzocht. Beide locaties die boven de GGD-norm zitten zijn van de gemeente. Ondanks gebrek aan risico wordt de grond vervangen, in overleg met betrokkenen. Deze zijn inmiddels per brief geïnformeerd.

Het speelterrein in West-Graftdijk krijgt meteen een opknapbeurt van beheerder Stadswerk 072. De gemeente betrekt de omwonenden bij het ontwerp.

Omdat alleen voor de onderzochte (speel)terreinen het precieze loodgehalte is vastgesteld, blijft het advies voor bewoners van de onderzochte gebieden (paars op bijgesloten kaartje) om te blijven letten op lood. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om in de paarse gebieden altijd de handen te wassen na het tuinieren of het spelen in de open grond. Dit is één van de gebruiksrichtlijnen die zijn opgesteld in samenspraak met de GGD. Deze zijn te vinden op alkmaar.nl/lood. Daar is ook de folder ‘Let op lood’ te downloaden. Let op: er is geen sprake van directe gezondheidsrisico’s. Het volgen van de richtlijnen is preventief.

Op de alkmaar.nl/lood staat meer informatie.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl