Alkmaar Centraal


Over de motie 'Opdat wij niet vergeten' was de raad het maandagavond unaniem eens. Alkmaar krijgt een Holocaustmonument. "Dat stemt mij zeer gelukkig en dankbaar," zegt de opsteller van de motie, VVD-fractievoorzitter John van der Rhee, tijdens de raadsvergadering maandagavond.

Van der Rhee schrijft in de motie: "Een Joods gezegde stelt dat de mens twee keer kan sterven. De eerste keer bij de dood, de tweede keer als zijn of haar naam vergeten wordt." Op het monument komen dan ook de namen van alle Alkmaarse Joden die tijdens de oorlog gedood werden.

Omdat het jaar 2020 geheel in het teken staat van 75 jaar vrijheid, wil de raad dat het namenmonument volgend jaar onthuld wordt. Waar het monument precies komt is nog niet bekend, wel dat het een 'centrale plek in de openbare ruimte' moet krijgen.

Tijdens de oorlog vertrokken vanuit Alkmaar de eerste drie Jodentransporten per trein richting de concentratiekampen. Alkmaarse Joden moesten zich hiervoor op 5 maart 1942 op het Alkmaarse station melden. Ook Joodse mensen vanuit het nabijgelegen Kamp Schoorl werden vanuit Alkmaar op de transporttrein gezet.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl