Leerlingen van PCC Het Lyceum in Alkmaar keerden onlangs terug van hun studiereizen naar Italië en China. Ondanks dat er toch stevig moet worden aangepakt tijdens de buitenlandse reizen, zijn de uitwisselingsprogramma's populair. De 15-jarige Emma uit Alkmaar en Manon uit Warmenhuizen vertellen enthousiast over hun verblijf in het buitenland.

Emma ging op schoolreis naar Taranto, in het diepe zuiden van Italië. Om de leerlingen wegwijs te maken en het echte, dagelijkse leven te laten ervaren, worden ze alleen gekoppeld aan een buddy: "Ik vind het zó interessant om allerlei culturele verschillen te zien. Zo fietsen onze Italiaanse buddy’s niet, maar worden meestal weggebracht en opgehaald. Dus ze zijn voor hun vervoer behoorlijk afhankelijk van hun ouders. Als ontbijt eten ze meestal chocoladedingen, niet van een bord, maar met een servetje."

Voorafgaand aan de reis bestudeerden zowel de Nederlandse als de Italiaanse leerlingen in eigen land wat de psychologische en sociale impact is van (mobiele) technologie, met name op scholen. In Italië verrichten de leerlingen met elkaar aanvullend onderzoek en herontdekten ze de invloed van ‘echte’ communicatie.

Manon uit Warmenhuizen verbleef tien dagen in China, na in het voorjaar al Chinese leerlingen te hebben verwelkomd. Zij en haar medeleerlingen wachtten een intensief cultureel programma, gecombineerd met lessen Chinees, aardrijkskunde, tekenen, muziek en het geven van presentaties over uiteenlopende onderwerpen op de schoolcampus.

"De enthousiaste verhalen en de foto’s van vorige keren maakten dat ik graag mee wilde met deze China-reis", vertelt Manon. "Het meest interessant vond ik het bezoek aan het zomerpaleis in Beijing vanwege de historie, de prachtige kleuren en de mooie omgeving!" Manon verbleef met haar schoolgenoten op een schoolcampus, maar logeerden ook een nacht bij hun buddy. "Het Chinese gezinsleven is echt heel anders dan hier. Ik ben toch wel blij dat ik in Nederland ben geboren!"

Natuurlijk was er ook tijd voor ontspanning, vertelt Emma: “Als je in Italië uitgaat, ga je niet naar een club, maar je gaat gewoon gezellig samen uit eten.” Manon: “Deze reis was voor mij echt een ‘once in a lifetime experience’!”

Internationalisering staat hoog op de agenda van PCC Het Lyceum. Binnenkort vertrekt een groep leerlingen naar het Georg Büchner Gymnasium Darmstadt in het kader van een duurzaamheidsonderzoek naar afvalstromen van leerlingen in Duitsland en Nederland.

Directeur Harold Ansink: "Een uitwisselingsprogramma met buitenlandse scholen is een waardevolle ervaring voor onze leerlingen. Hun wereld wordt ‘groter’ doordat ze een interessante studiereis maken, waarbij ze ook thuis bij hun buddy’s komen. Zo maken ze echt van binnenuit kennis met een andere cultuur en dat is een belangrijke stap in hun vorming tot wereldburger."
Pin It
Bekeken: 2336x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/