Alkmaar Centraal


De protestbeweging 'Kick Out Zwarte Piet' mag zich tijdens de intocht van Sinterklaas in Alkmaar opstellen in de Koorstraat. Er werd in de gemeenteraad nog gepleit voor een locatie buiten het zicht van feestvierende kinderen en ouders, maar de groep mag dus staan op een plek langs de route van de optocht.

De landelijk actieve anti-zwartepietenbeweging is fel tegen de zwarte of donkere schmink van Pieten, net als de lokale tak 'Alkmaar kan het'. Het zou racistisch zijn. De gemeente keurde het verzoek om te protesteren goed, omdat men hiertoe in Nederland het recht heeft. Maar in de raad werd vanuit BAS en OPA gepleit voor een protestlocatie buiten het zicht van feestvierders.

Dat verzoek werd niet ingewilligd. Het protest mag dan niet plaatsvinden op de belangrijkste locaties, van de Bierkade tot aan de Grote Kerk, maar de Koorstraat is toch een prominente plek.

Er wordt dan ook gevreesd voor escalatie. Temeer omdat er een pro-zwartepietenbeweging is met plannen om tegenprotest te leveren. Ook wordt via Facebook opgeroepen om toch vooral als Zwarte Piet te komen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl