Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Het aantal zelfkazers in Noord-Holland neemt gestaag af. Vanwege  regelgeving, gebrek aan opvolging en het vele werk, zijn door de jaren heen veel boeren gestopt. "Jammer," vindt de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Maar ze zijn er wel degelijk nog en ze maken heerlijke kaas. Donderdag kwamen er in het AFAS Stadion twaalf bij elkaar voor de jaarlijkse boerenkaaskeuring. Het verdict: de kwaliteit is dit jaar 'uitzonderlijk hoog'.

"Het is echt een belangrijke dag voor ons," zegt Theo Dekker van Utopia Hoeve in Schagerbrug. Hij is nauw betrokken bij de zuivelmakersbond. "We keuren hier elkaars kazen en hopen er van te leren. Ik vind het zelf de mooiste bedrijven die er bestaan, die hun eigen product verwerken". Hij betreurt dan ook dat er steeds minder overblijven. "We doen het hier zo goed. We hebben hier in Noord-Holland heel goede kwaliteit kaas en daar wordt een beetje te weinig mee gedaan." Meer promotie van de regionale juweeltjes kan wellicht het aantal op peil houden.

"Boeren kaasmakers worden niet ouder dan zestig," grapt een van de deelnemers. "Het ziet er allemaal leuk uit, maar het is echt hard werken," weet Theo uit eigen ervaring. Zelf maakt hij al jaren lekkere en ook bekroonde kaas met melk van zijn eigen geiten.

De spanning is op de gezichten van de kaasmakers af te lezen als de vijftien soorten kazen wordt gekeurd. Keurmeesters spreken over scheurtjes of bellen in de kazen, en of ze 'gassig' zijn of een stalluchtje hebben. Achteraf spreekt de jury van een uitzonderlijk hoge kwaliteit dit jaar. Theo Dekker: "Ze zijn allemaal apart en uniek en het is puur natuur. Qua recept heeft iedere boer heeft zijn eigen manier en daarom is het zo belangrijk dat dit soort dingen blijven bestaan."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl