Alkmaar Centraal


Woensdagmiddag onthulde burgemeester Piet Bruinooge, samen met de nodige kinderen, het straatnaambord waarmee de in Alkmaar geboren Truus Wijsmuller-Meijer wordt geëerd. Het vernoemen van de straat was een idee van VVD fractievoorzitter John van der Rhee. De straat die haar naam heeft gekregen ligt in de nieuwe woonwijk 'Hollandse Tuin' op Overstad.

Truus Wijsmuller-Meijer kreeg tijdens de tweede Wereldoorlog de bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’. Ze was de drijvende kracht achter meerdere kindertransporten en redde zo ruim 10.000 kinderen, vaak van Joodse afkomst, die anders de dood zouden hebben gevonden in één van de concentratiekampen. Meest spraakmakende was het kindertransport waarmee zij 600 kinderen uit Wenen uit handen van de nazi’s hield. In de hongerwinter van 1944-1945 wisten honderden Amsterdamse kinderen, soms zelfs pasgeboren baby’s, dankzij haar te overleven in Enkhuizen en Friesland.

Het zijn aantallen waar Oskar Schindler en Raoul Wallenber wereldwijde faam mee kregen. De VVD-fractie in Alkmaar wilde in 2017 deze ‘vergeten’ heldin ook de eer geven die zij verdient en diende met succes een motie in. Gemeente Alkmaar eert Truus Wijsmuller-Meijer door deze straat naar haar te vernoemen. Volgend jaar volgt nog het plaatsen van een standbeeld aan het Fnidsen, tegenover haar geboortehuis op de Mient. De financiering daarvan is echter nog niet rond.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl