Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Maandag is gestart met de voorbereidingen van het verplaatsen van 19 bomen op het terrein van de Noordwest Ziekenhuisgroep in de Alkmaarderhout. Daarmee wordt ruimte gemaakt voor de verbouwing van het ziekenhuis. Medewerkers van de Nationale Bomenbank Noord-Holland graven een sleuf om elke boom en daarna worden ze gesnoeid en ingepakt.

Bedrijfsleider Peter Heijman legt uit dat de bomen vervolgens bijna alles zelf doen: "Ze worden ingepakt en dan gaan ze zelf aan de gang om een mooie, compacte kluit te maken". Alleen de dunne wortels worden doorgezaagd of geknipt zodat de boom stevig blijft staan.

Heijman gruwelt zichtbaar bij de vraag of het niet gewoon veel makkelijker is om alle wortels kort voor verwijdering door te zagen en dan ergens anders wat andere bomen neer te zetten. "Dat is het ergste wat er is. Als iedereen zo zou denken zouden we nu in de Sahara wonen. Ik wilde maar dat iedereen zich bewust zou zijn van het feit dat grote bomen ongelofelijk belangrijk zijn voor ons leefklimaat, voor de natuur." De boomspecialist is dan ook blij dat hij de bomen mag sparen om elders te gebruiken.

De 19 bomen verhuizen volgend jaar, zodra de vergunning onherroepelijk wordt, naar een andere plek op het terrein. Daar wordt dan meteen aan biodiversiteit gewerkt. Heijman: "Wat we ook meteen gaan doen is meer investeren in onderbeplanting, zodat er in De Hout straks veel meer beweging is, qua bloemen, qua vruchten."

Het is nog onduidelijk of er vertraging komt. Stichting Red de Hout is namelijk een petitie gestart tegen de vergunning. Die betreft namelijk ook de kap van 74 bomen op het ziekenhuisterrein en 35 stuks ernaast. Noordwest belooft dat al deze bomen één op één kwalitatief gecompenseerd worden, en ook dat aanwezige vleermuizen ontzien worden, maar dat stemt de stichting niet tevreden.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl