Alkmaar Centraal


De gemeente Alkmaar is vanaf morgen, net als 53 andere gemeenten in het land, niet langer bereikbaar via Whatsapp. Dat betekent dat de makkelijkste manier om met de gemeente in contact te komen daarmee vervalt. De reden voor het stoppen met Whatsapp ligt bij moederbedrijf Facebook en is waarschijnlijk tijdelijk. Het voor particulieren bedoelde Whatsapp wordt ook door overheidsdiensten zoals gemeenten gebruikt. Dat is in principe niet toegestaan, maar werd na goed overleg wel gedoogd.

Nu Whatsapp echter ook een zakelijke dienst heeft wordt dit gebruik alsnog geformaliseerd. Veel organisaties die Whatsapp gebruiken doen dat via een softwarekoppeling waardoor meerdere medewerkers een binnengekomen bericht kunnen oppakken en er mee aan de slag kunnen of een antwoord kunnen geven. Die koppeling mag binnen de zakelijke dienst van Whatsapp echter niet gebruikt worden.

Op zich is het formaliseren een goede ontwikkeling, maar voor gemeenten betekent het op dit moment dat zij geen gebruik meer kunnen maken van één overzichtelijk dashboard en met meerdere collega's tegelijk de vragen kunnen beantwoorden. Ze zullen net als alle particuliere WhatsApp-gebruikers via één telefoon alle berichten binnenkrijgen en appjes kunnen versturen. Alkmaar maakt 'appers' nu via een geautomatiseerd bericht duidelijk dat de gemeente Whatsapp niet langer gebruikt en verwijst naar bijvoorbeeld Twitter en facebook. Ook wordt nagedacht over een directe chatfunctie op de website.

In buurgemeente Heerhugowaard blijft de gemeentelijke organisatie Whatsapp wél gebruiken. "Het is een bijzonder praktische tool met een lage drempel, een fotootje maken en versturen is zo gebeurd", vertelt een woordvoerder. Heerhugowaard krijgt ongeveer 400 whatsappjes per maand en maakte ook gebruik van de softwarekoppeling. De komende maanden wordt er gewerkt met medewerkers die een 'Whatsappdienst' hebben.

De gemeente Langedijk gebruikte Whatsapp sowieso al niet. Opvallend is dat in de vier BUCH gemeenten met één gezamenlijke ambtelijke organisatie Bergen en Heiloo wel doorgaan met het gebruik van Whatsapp en Castricum en Uitgeest niet. De verwachting is dat Whatsapp rond de zomer het gebruik van de koppeling weer vrij zal geven.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl