Alkmaar Centraal


Horecaondernemers in Alkmaar komen met elkaar in actie tegen uitgaansgeweld. Dit weekend worden er extra maatregelen genomen. Op de lange termijn werken de ondernemers, samen met de gemeente, politie en Koninklijke Horeca Nederland, aan een convenant om het geweld terug te dringen.

"We komen de posters uitdelen tegen asociaal gedrag op het Waagplein." Sil Vendel van café 't Hartje maakt een ronde langs alle caféhouders op het Waagplein. Hij is een van de ondernemers die in actie komt tegen de vechtpartijen op het Waagplein. Vorig weekend waren er meerdere opstootjes en vechtpartijen op het Waagplein en op andere plekken in de binnenstad. Dit weekend worden er extra portiers ingezet die de veiligheid moeten bewaken.

Bij de vechtpartijen van afgelopen weekend moest het Horeca Interventie Team van Alkmaar (HIT) optreden. HIT bestaat uit een groep van agenten, beveiligers, handhavers en hulpdiensten die tijdens het uitgaansleven de veiligheid bewaken. Het landelijk tekort van de politie snijdt ook in Alkmaar en omgeving, want de HIT gaat gehalveerd worden. Vanaf januari gaat het aantal bewakers van 10 naar 8 in het gebied Alkmaar, Bergen, Uitgeest en Castricum. Vanaf april gaat het dan van 8 naar 6.

Samen met de gemeente, politie en Koninklijke Horeca Nederland werken Alkmaarse horeca-ondernemers aan een convenant. Daarin worden maatregelen opgesteld om het geweld terug te dringen in Alkmaar en omgeving. "We willen dat Alkmaar een veilige stad is om uit te gaan. Daarin proberen we alle neuzen één kant op te krijgen", aldus Miriam Geerlings van Koninklijke Horeca Nederland tegen mediapartner NH Nieuws. Het convenant gaat gelden voor meerdere concentratiegebieden, zoals de Platte Stenenbrug en het Waagplein. Ook de gemeente Alkmaar benadrukt dat de partijen met elkaar gaan samenwerken. "Doel is een gastvrij en veilig uitgaansklimaat in de binnenstad van Alkmaar waarbij de bewoners zo min mogelijk overlast ervaren."

Volgende week komen de horecaondernemers van het Waagplein bij elkaar om de plannen voor het convenant te bespreken. Zo zijn er ideeën om portiers meer samen te laten werken en om van het Waagplein een horecaconcentratiegebied te maken tijdens de uitgaansavonden. Het Rembrandtplein in Amsterdam is al een horeca concentratie gebied. Daar wordt het plein op uitgaansavonden afgezet met hekken en staan er hosts van het project Veilig Uitgaan om onveilige situaties te reduceren.

Hoe het convenant eruit komt te zien, moet de komende maanden blijken. Na de bijeenkomst van de horeca-ondernemers op het Waagplein, gaan de ideeën besproken worden met de gemeente. De bedoeling is dat het convenant in maart 2020 ingaat.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl