Alkmaar Centraal


Net als de laatste jaren mag er in de Alkmaarse binnenstad ook rond de jaarwisseling geen vuurwerk afgestoken worden. Het standaard verbod in het Vuurwerkbesluit geldt niet tussen 18:00 en 02:00 uur, zodat inwoners Oud en Nieuw kunnen vieren met vuurwerk. Maar voor het gebied binnen de singels, inclusief Schelphoek, geldt een totaalverbod.

Het totale vuurwerkverbod is opgesteld na de grote brand op 1 januari 2015 in de Langestraat. De brand ontstond kort na de jaarwisseling, waarschijnlijk door vuurwerk en richtte enorme schade aan. De oude binnenstad is kwetsbaarder, vanwege de dichte bebouwing en panden veelal met meer hout in de constructie.

Ook voor het kopen, verkopen en afsteken van vuurwerk gelden in gemeenteĀ  Alkmaar spelregels om gevaar en overlast te beperken. Aankoop mag alleen vanaf 16 jaar op 28, 30 en 31 december, bij winkels met een vergunning. Anders is het vuurwerk bij wet illegaal verkregen. Het vuurwerk dient te voldoen aan wettelijke eisen, zo moet het een Nederlandse gebruiksaanwijzing hebben. Men mag hooguit 25 kilo vuurwerk in bezit hebben.

Kinderen tot 18 jaar die zich niet aan de regels houden, stuurt de politie door naar Bureau Halt voor een passende straf, bijvoorbeeld een taakstraf en/of leeropdracht. Ook moet eventuele schade worden vergoed.

Het te vroeg afsteken van consumentenvuurwerk en het kopen, afsteken en bezitten van illegaal vuurwerk is verboden. Bij het constateren van overtredingen, neemt de politie het vuurwerk in beslag. De boetes kunnen flink oplopen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl