Alkmaar Centraal


Het college van Alkmaar heeft groen licht gegeven voor drie grote bouwprojecten, bij elkaar goed voor maar liefst 634 woningen. Om deze stroomversnelling in de woningbouw mogelijk te maken, staat het college een aantal afwijkingen toe en wil het een aantal procedures tegelijkertijd laten verlopen. De projecten worden gerealiseerd op de locaties Jaagpad Oost, hoek Stationsweg/Helderseweg en Koelmalaan 310. Om de processen te versnellen

Er is in Alkmaar en omgeving grote behoefte aan woningen van allerlei typen en prijsklassen, maar men zit vooral te springen om sociale huurwoningen. Woonwethouder Paul Verbruggen: "Ruimte geven aan woningbouw is voor ons college in samenwerking met de regiogemeenten, de Woningmakers en de provincie een topprioriteit. Wij doen dit door goed, snel en zorgvuldig in te spelen op de behoeftes uit de samenleving."

De omgevingsvergunning voor de locatie Jaagpad Oost betreft 411 koop- en huurappartementen in allerlei prijsklassen. De vergunning geldt alleen nog niet voor de herinrichting van de omgeving en het verplaatsen van de monumentale schoorsteen. Middels de vergunning is ingestemd met kleine afwijkingen van het bestemmingsplan voor de aanbouw van een parkeergarage, en een beperkte overschrijding van de bestemmingsplangrens.

Bot Bouw uit Heerhugowaard en Timpaan uit Hoofddorp, samen verenigd in VOF Horizon, ontwikkelen het project Cascade op de hoek Helderseweg / Stationsweg. Cascade bestaat uit 83 appartementen met een hoog percentage sociaal. Om dit project zo snel mogelijk van de grond te krijgen vraagt het college aan de gemeenteraad om een coördinatieregeling zodat verschillende procedures parallel kunnen worden doorlopen en de bezwaar- en beroepsprocedures

Normaal wordt een nieuw bestemmingsplan op- en vastgesteld, en moeten aansluitend de benodigde vergunningen worden aangevraagd en goedgekeurd. Dat geldt ook voor het besluit hogere waarden en de omgevingsvergunning. Vooral het apart doorlopen van de diverse bezwaar- en beroepsprocedures kan voor veel oponthoud zorgen.  Met een coördinatieregeling kunnen deze worden samengevoegd tot één beroepsgang.

Woningcorporatie Woonwaard kocht in 2006 de voormalige bedrijfshal van Schuurman Keukens aan de Koelmalaan 310. Deze hal werd voornamelijk gebruikt als opslagruimte en biedt sinds 2011 tijdelijk onderdak aan onder andere culturele broedplaats Koel310. Woonwaard wil het pand slopen en een aantrekkelijk woongebied creëren, met een mix van 130 sociale huur- en middenhuur appartementen. Het college gaf hiervoor het voorontwerp bestemmingsplan en het concept beeldkwaliteitsplan vrij voor inspraak.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl