Stedelijk Museum Alkmaar verwacht het jaar 2019 af te sluiten met zo'n 64.000 bezoekers. Dat betekent een groei van bijna 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Het museum wijdt deze toename aan een sterk aanbod. Zo presenteerde het museum de allereerste overzichtstentoonstelling van kunstenaar Piet van Wijngaerdt, grondlegger van de Bergense School.

Een ander hoogtepunt dit jaar was de expositie ‘Voor jullie voeten’ waarmee de internationaal vermaarde kunstenaar herman de vries - hij spelt zijn naam zonder hoofdletters om "hiërarchieën te vermijden" - terugkeerde naar zijn Noord-Hollandse geboortegrond. De restauratie op zaal van een belangrijk schuttersstuk van de 17e eeuwse Alkmaarse meester Caesar van Everdingen trok eveneens veel aandacht.

De huidige tentoonstelling over de schilders-dynastie Toorop, met topstukken uit andere Nederlandse musea en particulier bezit, is lovend besproken door de landelijke media en wordt ook door bezoekers hoog gewaardeerd. De expositie zorgde in oktober voor een maandrecord met meer dan 11.000 bezoekers en is tot en met 26 januari te bewonderen.

In 2020 staan opnieuw onderscheidende tentoonstellingen op stapel. In het voorjaar wordt de uitgebreide privécollectie getoond van kunstverzamelaar en Unilever-oprichter Paul Rijkens. Later in het jaar volgt de allereerste overzichtstentoonstelling van de Alkmaarse meester Allart van Everdingen (1621-1675), één van de belangrijkste landschapsschilders van de Gouden Eeuw.

Verder zijn er ook onder andere nog een tentoonstelling van de genomineerden van de Victoriefonds Cultuurprijs en een expo in het kader van 75 jaar vrijheid.

Met ingang van 1 december is Bart Rutten benoemd als lid van de Raad van Toezicht van Stedelijk Museum Alkmaar. Bart Rutten werkt sinds 2017 als artistiek directeur van het Centraal Museum. Daarvoor was hij onder meer hoofd collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Stedelijk Museum Alkmaar, geopend in 1875, is één van de oudste musea van Nederland. Het recent vernieuwde museum presenteert naast tijdelijke tentoonstellingen een hoogwaardige en gevarieerde collectie kunst en stadsgeschiedenis.

Kijk voor alle informatie op stedelijkmuseumalkmaar.nl. (foto: Roel Backaert)
Pin It
Bekeken: 2794x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/