Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


In september werd het gloednieuwe Rijper carillon in gebruik genomen, maar tot vandaag was het nog wachten op de speel-computer. Nu kan het klokkenspel ook automatisch muziek maken. "Elk half uur een melodie", zegt beiaardier Christiaan Winter tegen mediapartner NH Nieuws.

In 1654 werd het originele carillon verwoest bij de grote brand die het hart van De Rijp teisterde. Tot afgelopen september heeft het geduurd voor het dorp haar klokkenspel terug had. Een idee van beiaardier Christiaan Winter, die het samen met de stichting Carillon De Rijp voor elkaar kreeg om het carillon weer terug te brengen naar de toren van de grote kerk.

Carillonbouwer Simon Laudy heeft deze week dan eindelijk het pneumatische mechanisme luisterend gekregen, waardoor de klokken nu ook vanuit de computer bediend kunnen worden. Beiaardier Winter heeft het repertoire samengesteld met inbreng van de Rijpers.

"De komende dagen nog vooral kerstliedjes, maar vanaf 1 januari klinkt er een variëteit aan melodiën. Elk half uur, voor de grote klok slaat, een deuntje. Om 19.00 uur de laatste, natuurlijk het Rijperlied om de speeldag mee af te sluiten."

Op zaterdagen tussen 13.00 en 14.00 uur, en bij speciale gelegenheden, speelt Winter nog zelf op het carillon. Rijpers die zelf nog suggesties hebben voor nummers kunnen zich melden bij stichting Carillon De Rijp.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl