Alkmaar Centraal


Vereniging De Hollandsche Molen pleit voor vuurwerkvrije zones rond molens, nog voor de komende jaarwisseling. Dit naar aanleiding van de twee ernstige molenbranden die dit jaar plaatsvonden in Bovenkarspel en in het Overijsselse Lattrop. Volgens de vereniging is in beide gevallen vrijwel zeker dat de brand was ontstaan door vuurwerk. Bij De Hollandsche Molen zijn ook de molens in het HAL-gebied aangesloten.

Directeur Nicole Bakker: “Elk jaar leven alle moleneigenaren en molenaars rond Oud en Nieuw in angst dat hun molen in brand vliegt door vuurwerk of door wensballonnen. Dat kan zo niet langer. Molens zijn uniek, kostbaar én kwetsbaar Nederlands erfgoed, waar extra voorzichtig mee moet worden omgegaan.”

De brandweer kon tijdig ingrijpen bij de Oortmanmolen in Lattrop, maar van Molen Ceres is niet heel veel meer over. Schrale troost is dat niemand gewond raakte.

Uit onderzoek blijkt dat maar weinig gemeenten hun molens beschermen met een vuurwerkvrije zone. Moleneigenaren worden daarom door de vereniging gestimuleerd om de gemeente om te krijgen. Inmiddels is hiervoor een handleiding ontwikkeld, beschikbaar via molens.nl. (foto: Matthijs Ero)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl